Ux design.jpg
Apr 9, 2019
A felhasználó mindenekelőtt, avagy ezért fontos a UX design
UX design nélkül ma már nem érdemes online vállalkozásban fogni. De mi is ez pontosan és miért vedd figyelembe, ha weboldalkészítés előtt állsz?

UX design nélkül ma már nem érdemes online vállalkozásban fogni. De mi is ez pontosan és miért vedd figyelembe, ha weboldalkészítés előtt állsz?

A felhasználói élmény

Ha éppen weboldalkészítés előtt állsz, de csak most hallod először a UX design kifejezést, akkor még nincs késő arra, hogy lépj. Alapvetően nem bonyolult fogalom, a „UX” a user experience, magyarul a felhasználói élmény kifejezést rövidíti. A megvalósítás azonban jóval nehézkesebb. Egy honlap tervezése már nem csak arról szól, hogy egy site jól mutat, hogy dizájnos a megjelenése.

A legfontosabbak a felhasználóbarát felületek, ahol mindenki kényelmesen érzi magát - a UX design ezért felel. Olyan komplex rendszert jelent, aminek szerves része az online tér, de beletartozik az ügyfélkapcsolat, a visszacsatolás és még sok, a felhasználók számára nem is feltétlenül érzékelhető kényelmi funkció. Sok cég és vállalkozás még mára sem ismerte be, milyen kiemelkedő szerep jut egy ilyen folyamatnak, nem látja megtérülőnek a befektetett energiát. Pedig a megfelelő UX designnal készült oldal, webáruház, alkalmazás alapvetően befolyásolja egy cég arculatát és annak sikerét. Valóban idő- és energiaigényes folyamatról van szó: előzetes kutatás, folyamatos tesztek és mérések szükségesek hozzá.

Nincs erre jobb szó: a felhasználói élményt előre meg kell tervezni. Ez pedig az eltérő célcsoportok, a különböző emberek és iparágak miatt egyáltalán nem egyszerű feladat. A helyzetet bonyolítja, hogy nincs egységes recept arra, mitől lesz sikeres a UX design. Egészen másra kell figyelni, ha webshopkészítés, ha céges honlaptervezés vagy éppen egy adott márka megjelenítéséről van szó.

Négy-öt másodperc a világ

Kicsit leegyszerűsítve a kérdést a UX design akkor van rendben, ha a felhasználó az oldaladon marad és vissza is tér ide. Egyszerűen tájékozódik, gyorsan eléri az aloldalakat, nem kell hosszú másodpercekig a betöltésre várnia. Tudtad, hogy egy átlagos user maximum 4-5 másodpercet hajlandó várni arra, hogy megjelenjen az weblap?

A látogatód akkor marad az oldaladon és akkor tér vissza, ha minden flottul működik rajta. Mindenképpen figyelned kell, hogy a felhasználó mennyi időt tölt majd el az oldaladon, mit csinál ott, visszatér-e, illetve milyen tapasztalatokról számol be az ismerőseinek. Ezek a célok pedig minden weboldal esetében eltérők lehetnek. Ami biztos, hogy ha valaki a weboldaladra kattintott, akkor gyakorlatilag azonnal meg kell ragadni a bizalmát, megismertetni vele a terméket, a tartalmat, mindezt persze úgy, hogy vissza is térjen. Akkor sem dőlhetsz hátra, ha elkészült egy weboldal, aminek rendben van a UX designja.

Folyamatos fejlesztésre, tervezésre van szükség. Mégpedig úgy, hogy ne sérüljön, hanem javuljon a felhasználói élmény. Ahhoz, hogy sikeres legyen az oldalad, hogy eladd a terméked, mindent ennek kell alárendelned. Minden körülmények között a felhasználó az első – ha ezt el tudod fogadni és teszel is érte, akkor lehetsz elégedett az online vállalkozásoddal.

T R U E D A W N